5 Microsoft innovaties in 2018

5 Microsoft innovaties in 2018

5 Microsoft innovaties in 2018
Welke Microsoft innovaties kunnen we tegemoet zien in 2018? Een compleet overzicht gaat niet lukken want daarvoor is het portfolio van de gigant uit Redmond simpelweg te groot en te divers. Toch is het interessant om eens naar een aantal ontwikkelingen te kijken waar we dit jaar mee te maken krijgen. Kijk even mee naar het overzicht van de actuele Microsoft innovaties.

Microsoft gaat de Cloud dominantie verder uitbreiden
In 2018 wordt de doelstelling gerealiseerd die Microsoft ceo Satya Nadella in 2015 uitsprak. Hij stelde destijds dat het bedrijf in 2018 meer dan 20 miljard dollar omzet zou moeten behalen uit cloud dienstverlening. Over het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2018 (dat startte in juli 2017), realiseerde Microsoft al een omzet van 6,9 miljard in cloud services en de prognose voor heel 2018 gaat dan ook ruim over de 20 miljard heen. Microsoft is daarmee onbetwist marktleider in een sector waarin nog heel veel verdere groei is te verwachten.

Microsoft passeert grens van 50% groene energie
Clouddiensten vragen uiteraard enorm veel energie. Desondanks zal Microsoft in 2018 al 50 procent van zijn energiebehoefte uit zogeheten renewable energiebronnen als wind en zon halen. Ter vergelijking, volgens de huidige Europese plannen zal pas in 2050 de helft van alle energie in Europa uit renewables worden gehaald (en in 2030 een kwart). Dus 50 procent groene energie in 2018 voor een bedrijf met meer dan 100 miljard euro omzet per jaar? Indrukwekkend en absoluut een voorbeeld.

Microsoft plant de nieuwe Office 2019 release voor 2018
In de tweede helft dit jaar (het fiscale jaar 2019 dus voor Microsoft) kunnen we Office 2019 verwachten. En hoewel het hiervoor over de toenemende focus op clouddiensten ging, is deze Office versie uiteraard ook nog voor on-premise gebruikers beschikbaar.

Microsoft kiest voor Teams en faseert Skype Business uit
Microsoft Teams wordt steeds meer het dominante communicatieplatform voor zakelijke gebruikers en neemt daarmee gaandeweg de rol van Skype Business over. Maar het bedrijf begrijpt dat dit soort ontwikkelingen langzaam gaan en veel bedrijven vandaag de dag zelfs nog een bedrijfscentrale in huis hebben. Er komt dus in 2018 ook nog een nieuwe versie uit van de Skype for Business server.

Uitkijken naar de Microsoft Stream plannen in 2018
Hoewel de eerste previews alweer zo’n anderhalf jaar achter ons liggen, is het nog niet bekend wat Microsoft precies van plan is met Microsoft Stream. Deze ‘YouTube for Business’ lijkt een serieuze aanval op de positie van Google in dit domein. Net als YouTube kunnen video’s eenvoudig gedeeld worden in zakelijk omgevingen, maar het is ook geïntegreerd met o.a. Azure Active Directory. De dienst is de opvolger van het oude Office 365 video. Het haakt aan op het initiatief van Amazon, dat ook serieus aan het marktaandeel van YouTube zaagt.

Dynamics en Azure in 2018
In een aparte blog kom ik binnenkort even terug op nieuwe ontwikkelingen op gebieden als Dynamics en Azure. Daar kunnen we in ieder geval verdere pogingen verwachten om steeds meer klanten die over nieuwe on-premise investeringen nadenken, richting de cloud te migreren. Ook ben ik benieuwd naar de steeds grotere toegevoegde waarde die AI (kunstmatige intelligentie) gaat krijgen in de Dynamics software. En op het eigen HR vakgebied ben ik natuurlijk enthousiast over alle aandacht voor bijvoorbeeld Dynamics 365 for Talent en de verdere integratie met LinkedIn.

No Comments Yet.

Leave a comment

Malcare WordPress Security