Aandachtspunten bij het zoeken van passieve kandidaten

Aandachtspunten bij het zoeken van passieve kandidaten

Voor ons recruiters zijn passieve kandidaten een aantrekkelijke doelgroep. Allereerst omdat ze met erg veel zijn want het grootste deel van de professionals zoekt niet actief naar een andere functie. Passieve kandidaten zijn vaak ook een stuk gemotiveerder als ze dan tóch besluiten een nieuwe stap te maken. Juist omdat ze niet actief op zoek waren – niet bewust in ieder geval – besluiten ze echt alleen iets anders te gaan doen als ze daar voor de volle honderd procent achter staan.

Dat geeft ook gelijk de uitdaging aan. Want hoe vind je deze aantrekkelijke kandidaten? Het heeft geen zin om je vacature volop in de schijnwerpers te zetten en te kijken wie er reageert. De kans is groot dat jouw droom kandidaat de vacature niet eens ziet omdat hij of zij er niet op is gefocust. Nee, bij het zoeken van passieve kandidaten komen andere zaken kijken. Ik neem er een paar door.

Social media engagement
Zorg dat je actief in contact komt met de niet-zoekers. En social media zijn daar natuurlijk bij uitstek voor geschikt. Maar op een andere manier dan de typische recruitment aanpak. Het heeft geen zin om alleen maar vacatures te verspreiden of cv’s te gaan verzamelen. De zoektocht naar passieve kandidaten betekent dat je écht contact met ze moet maken. Inhoudelijk, over de ontwikkelingen in hun vakgebied bijvoorbeeld en over zaken die er professioneel toe doen. Dat betekent ook direct dat je niet met lege handen de sociale media in moet. Je moet iets te vertellen hebben. Content marketing noemen we dat.

Content marketing, het pad richting de passieve kandidaat
En daar zit dan ook de crux. Zorg voor content die aanspreekt. De zoektocht naar actieve kandidaten gaat vaak prima met traditionele marketing aanpakken. Vacatures, reclame en veel outbound communicatie zorgen dat mensen die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan geprikkeld worden door de aandacht die jij genereert. Passieve kandidaten worden echter getriggerd door content die ertoe doet. Het is dus als recruiter of bedrijf je doel om met inhoud te komen die deze groep aanspreekt. Professionele inhoud. Vanuit het zoekende bedrijf kan het dan gaan om zaken die iets vertellen waar je als bedrijf mee bezig bent, de trends en de ontwikkelingen. Voor recruiters kan het toegevoegde waarde hebben om kandidaten te helpen bij hun professionele ontwikkeling. Met interessante blogs, ebooks of webinars bijvoorbeeld.

Het belang van persoonlijk contact
Er is meer. Voor een passieve kandidaat zullen wij als recruiter waarschijnlijk ook wat actiever de deur uit moeten. Hoewel contact met kandidaten steeds meer online verloopt, is het voor het betrokken krijgen en houden van passieve kandidaten noodzakelijk dat we persoonlijk contact hebben. Dat betekent dat we bij deze groep kandidaten meer moeten investeren in persoonlijke gesprekken. Dat gaat natuurlijk online ook steeds eenvoudiger, Skype is immers niet voor niets uitgevonden. Maar om iemand echt te leren kennen, is waarschijnlijk toch het ouderwetse gesprek onder vier ogen nodig. Alleen in zo’n setting lukt het om iemands motivatie helder te krijgen, zijn ervaring in kaart te brengen en ambities te inventariseren. Kortom, alleen in een persoonlijk gesprek kun je de passieve kandidaat echt ‘lezen’. En omgekeerd heb je zo’n persoonlijk gesprek ook echt nodig om de passieve kandidaat te overtuigen dat het echt de moeite waard is om jouw aanbod te overwegen.

No Comments Yet.

Leave a comment

WordPress Security