Bedrijven digitaliseren met Microsoft Azure

Bedrijven digitaliseren met Microsoft Azure

In mijn contacten met bedrijven kom ik steeds vaker Microsoft Azure tegen als de preferred cloud oplossing. Ik vraag natuurlijk regelmatig waarom mensen die keuze maken. Bijgaand een korte impressie van feedback die ik krijg over het gebruik van Microsoft Azure als cloud dienst voor bedrijfstoepassingen.

Wat is Microsoft Azure?
Azure is de cloud dienstverlening van Microsoft. Microsoft levert binnen Azure een steeds groeiend pakket aan cloudservices voor de IT professionals en ontwikkelaars. Zij kunnen applicaties ontwikkelen, uitrollen en beheren binnen het wereldwijde Microsoft netwerk van datacenters. De dienstverlening varieert van Virtual Machines op infrastructuur niveau en SQL databases tot de Azure Web Apps waarmee klanten zelf applicaties kunnen ontwikkelen. Maar ook zijn er via Azure complete bedrijfsoplossingen voor CRM en ERP beschikbaar.

Microsoft heeft sterk ingezet op compliance functies waarmee klanten kunnen bewaken dat hun IT dienstverlening in lijn is met de eisen op het gebied van databescherming en privacy. Om diezelfde reden kunnen klanten zelf kiezen waar bijvoorbeeld hun data geografisch wordt opgeslagen. Bovendien is er ruime ondersteuning voor een hybride bedrijfsvoering waarin een deel van de processing en data via Azure worden verzorgd, terwijl een ander deel op het eigen datacenter van de klant wordt ondersteund. Dit alles maakt de oplossing populair bij veel grote bedrijven, overheidsorganisaties en banken.

Grote klanten als referentie
Vaak hoor ik dan ook dat juist het feit dat ook veel grote bedrijven Microsoft Azure als cloud platform kiezen, mensen over de streep trekt. Azure heeft inmiddels een indrukwekkende lijst fortune 500 klanten aan de zegekar gebonden. Op de Azure site zijn verschillende concrete cases terug te vinden van multinationals als GE Healthcare, 3M en Heineken.

Zo lanceert Heineken natuurlijk regelmatig grote marketing campagnes. Niet zo lang geleden was de uitvoering daarvan nog gedecentraliseerd en vertrouwde men op eigen datacenters overal ter wereld. Maar in 2012 bij de mondiale campagne rond de James Bond film Skyfall werd het anders aangepakt. Men schakelde over op de Azure cloud service omdat men de commercial (een video van 100 Megabyte) simultaan aan vele miljoenen kijkers wereldwijd wilde kunnen tonen. Dat beviel uitstekend en een jaar later deed men er nog een stapje bovenop tijdens de Champions League finale. Die heeft tegenwoordig voor adverteerders een Super-Bowl achtige betekenis en Heineken greep het evenement aan om meer dan een miljoen spelers wereldwijd tegen elkaar te laten flipperen met een echte online Pinball game. Simultaan speelde men tegen elkaar, werden scores bijgehouden en dat alles met een minimale vertraging van hooguit enkele milliseconden.

Microsoft Azure, een klinkend cloud succes
Microsoft wordt gelukkig door steeds minder professionals geassocieerd met een gesloten bedrijfsmodel en een clientbased operating system dat vooral op consumenten is gericht. Het bedrijf heeft een sterke technologische slag gemaakt op alle fronten en niet in de laatste plaats de cloud. Met de Microsoft Azure dienstverlening wordt dat ook door de buitenwereld erkend. Niet alleen omdat zoveel grote en aansprekende klanten voor het platform kiezen, ook marktanalisten trekken de conclusie. Garter heeft onderkend dat de cloud bij het Redmond-based technologiebedrijf tegenwoordig centraal staat en positioneert Microsoft als leader in haar Magic Quadrant analyse voor cloudgebaseerde infrastructuur diensten. Microsoft heeft met Azure ook een voorsprong genomen op alternatieven als de App Engine van Google en EC2 van Amazon.

Het is de bekroning van een succesvolle portfoliovernieuwing die ik ook in de markt terugzie. Er zijn dan ook steeds meer uitdagende vacatures waarbij expertise met Microsoft Azure technologie een sleutelrol speelt. Ik praat er graag verder over met je.

No Comments Yet.

Leave a comment

WordPress Security